Top menu

Fred (mr dr F.) Schonewille

 

 

Fred Schonewille

 

Fred (mr dr F.) Schonewille

Fred Schonewille studeerde tussen 1987 en 1993 Nederlands recht, Notarieel recht en Christelijke ethiek aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika.

Hij is in 2002 door prof. G.P. Hoefnagels opgeleid als mediator en heeft gedurende enkele jaren met hem samengewerkt in diens praktijk die hij daarna zelfstandig heeft voortgezet. Daarvoor en daarna volgde Schonewille diverse specialisatieopleidingen, waaronder de opleidingen tot scheidingsmediator, nalatenschapsmediator en forensisch mediator.  In 2011 volgde hij de intensive course Cross Cultural Dispute Resolution aan het Straus Institute van Pepperdine University in Malibu.

Schonewille is partner in Legal Mediation Firm Schonewille & Schonewille te Rotterdam en geeft daarnaast regelmatig cursussen en trainingen op het terrein van mediation, relatievermogensrecht, en erfrecht onder andere voor Kluwer – in het kader van de Legal Mediation Academy -, de KNB, Sdu en de VMN en is auteur van verscheidene wetenschappelijke boeken en artikelen op de genoemde terreinen. Hij is tevens initiatiefnemer en mede-organisator van (internationale) conferenties en congressen.

Schonewille is hoofdredacteur van het jurisprudentietijdschrift Nederlandse Mediation en redacteur van Tijdschrift Conflicthantering.

Schonewille past in zijn praktijk de door Hoefnagels ontwikkelde methodische mediation niet alleen toe in Scheidingsmediation maar ook in Nalatenschapsmediation en in Premarital Mediation (mediation bij huwelijk en samenleving).

Hij was tot 2003 notaris en Tweede Kamerlid en van 2004 tot 2012 als universitair docent en onderzoeker verbonden aan het Molengraaff Instituut voor privaatrecht van de Universiteit Utrecht waar hij de initiatiefnemer en coördinator is geweest van de door de Universiteit Utrecht aangeboden interfacultaire minor mediation.

Op 14 februari 2012 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden; zijn dissertatie handelt over de partijautonomie van echtgenoten in het relatievermogensrecht.

Schonewille is als deskundige nauw betrokken geweest bij het opstellen en verdedigen van de initiatiefwetsvoorstellen mediation van het gewezen Tweede Kamerlid Van der Steur.

www.schonewille-schonewille.com

 

Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.