Top menu

Hein (mr.drs. A.H.L.) Westerouen van Meeteren

 

“Nee, we zijn géén juridische subdiscipline. Het juridische is maar een klein deel van ons vak.  We zijn bezig met communicatie, met de relatie, met emoties en psyche. We sporen doelbewust de kern van het conflict op en kijken naar alles dat in de weg zit. We herkennen (vaak valse) beeldvorming, vooroordelen, aannames, stereotyperingen en projecties. Niet om ze te veroordelen, maar om onze cliënten te helpen om opener naar elkaar te gaan kijken, écht met elkaar in gesprek te komen. Niet over oppervlakkige zaken (hoewel dat wel nuttig kan zijn als ijsbreker) maar over de dingen die ertoe doen, die dwars zitten, verdrietig maken, verwond hebben en in de weg zitten. Dan pas ontstaat het Oprechte Gesprek.

Een eerste voorwaarde is dat we ook, als professionals, onszelf moeten onderzoeken. Ook wij zijn gewoon mensen van vlees, bloed en emotie. Ken uzelve, de oeroude Olympische aansporing voor professionals.

Dezelfde motivatie hebben we bij Het Nationale Gesprek (www.hetnationalegesprek.nl). We leiden onze gasten met liefdevolle maar vaste hand naar hetgeen ze werkelijk willen bespreken met elkaar. Zonder inhoudelijke sturing. Eenvoudigweg om elkaar beter te leren kennen, zodat misschien, hopelijk, de beelden worden vervangen door waarnemingen, de vooroordelen door oordelen en misschien zelfs enig begrip ontkiemt. Op de workshop onderzoeken we dus ook onszelf, elkaar, en maken we kennis met technieken om het gesprek een stapje de diepte in te helpen.”

Hein van Meeteren (1950) is Jurist, Politiek Filosoof en auteur. Hij heeft een zelfstandige Mediationpraktijk in Amsterdam. Hij is vrijwilliger bij Beter Buren (buurtbemiddeling) en De Verzoenkamer in Amsterdam. Auteur van „De 10 Vaardigheden van Mediation” (Business Contact, Amsterdam, 2010 5e druk).

www.tete-a-tete.nu

<<Terug naar overzicht met alle sprekers Mediationcongres 2017

 

 

 

Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.