Top menu

Hein (mr.drs. A.H.L.) Westerouen van Meeteren

Nee, wij Mediators zijn géén juridische subdiscipline.

Het juridische is maar een beperkt deel van ons vak.  We zijn primair bezig met communicatie, met de relatie, met emoties en psyche. We sporen doelbewust via vragen en doorvragen de kern van het conflict op en kijken naar alles dat het intermenselijk contact in de weg zit.

We herkennen (vaak valse) beeldvorming, vooroordelen, aannames, stereotyperingen en projecties. Niet om ze te veroordelen, maar om onze cliënten te helpen om opener naar elkaar te gaan kijken, écht met elkaar in gesprek te komen. Niet over oppervlakkige zaken (hoewel dat wel nuttig kan zijn als ijsbreker) maar over de dingen die ertoe doen, die dwars zitten, verdrietig maken, verwond hebben en in de weg zitten. Dan pas ontstaat het Oprechte Gesprek.

We zijn herstelmediators in de wetenschap dat zonder een begin van herstel van de relatie elk gesprek zinloos is.

Een eerste voorwaarde is dat we ook, als professionals, onszelf moeten onderzoeken. Ook wij zijn gewoon mensen van vlees, bloed en emotie. Ken uzelve, de oeroude Olympische aansporing voor professionals.

Als herstelmediators breken we met de gevestigde fasering en opbouw van het mediationgesprek. We focussen ons in eerste plaats op het herstel, dan pas op de mediation. We sporen de blokkades en remmingen op, we zien waar de werkelijke behoeften liggen van cliënten. Vaak gaat het om gezien of gehoord worden, een vorm van begrip of excuus, respect voor jouw kant van het verhaal. Daarom bouwen we dus na de exploratiefase en voor de draai- en categorisatie-fase een belangrijke tussenfase in: de herstelfase.

Deze aanpak vraagt nieuwe vaardigheden van de mediator. Leren om allereerst aandacht te geven aan tekenen van breuk en van herstel. Het afleren van de focus op oplossingen en inhoud. Oog hebben voor secundaire victimisatie. Daarna komen de inhoud, de onderhandeling, de belangen en de oplossingen in zicht.

Hein van Meeteren (1950) is Jurist, Politiek Filosoof en auteur. Hij heeft een zelfstandige Mediationpraktijk in Amsterdam. Hij is vrijwilliger bij Beter Buren (buurtbemiddeling) en De Verzoenkamer in Amsterdam. Ook is hij Bestuurslid van Stichting Het Nationale gesprek. Auteur van „De 10 Vaardigheden van Mediation” (Business Contact, Amsterdam, 2010 5e druk).

 

www.tete-a-tete.nu

www.hetnationalegesprek.nl

www.herstelmediation.nl

<<Terug naar overzicht met alle sprekers Mediationcongres 2018

 

 

 

 

 

Een moment geduld alstublieft, het zoeken kan enige tijd duren.